جولیان پل آسانژ (/əˈsɑːnʒ/; né Hawkins؛ متولد 3 ژوئیه 1971) یک سردبیر، ناشر و فعال استرالیایی است که ویکی لیکس را در سال 2006 تأسیس کرد. ویکی لیکس در سال 2010 با انتشار یک سری از افشاگری های ایالات متحده مورد توجه بین المللی قرار گرفت. چلسی منینگ، تحلیلگر اطلاعاتی ارتش. این اطلاعات فاش شده شامل فیلم قتل جانبی حمله هوایی بغداد (آوریل 2010)، گزارش جنگ افغانستان (ژوئیه 2010)، گزارش جنگ عراق (اکتبر 2010) و کیبل گیت (Cablegate) بود. نوامبر 2010). پس از افشای اطلاعات در سال 2010، دولت ایالات متحده تحقیقات جنایی را در مورد ویکی لیکس آغاز کرد.
در نوامبر 2010، سوئد حکم بازداشت بین المللی آسانژ را به دلیل اتهامات سوء رفتار جنسی صادر کرد. آسانژ گفت که این اتهامات بهانه ای برای استرداد او از سوئد به ایالات متحده به دلیل نقش او در انتشار اسناد محرمانه آمریکایی بود. پس از شکست در نبرد خود در برابر استرداد به سوئد، او وثیقه را زیر پا گذاشت و در ژوئن 2012 به سفارت اکوادور در لندن پناه برد. او در آگوست 2012 از سوی اکوادور پناهندگی دریافت کرد به دلایل آزار و اذیت سیاسی، با این پیش فرض که در صورت استرداد به سوئد، در نهایت به ایالات متحده مسترد خواهد شد.دادستان های سوئدی تحقیقات خود را در سال 2019 متوقف کردند و گفتند که مدارک آنها “به دلیل دوره طولانی مدتی که از وقایع مورد بحث گذشته است به طور قابل توجهی ضعیف شده است”.
در طول مبارزات انتخاباتی 2016 ایالات متحده، ویکی لیکس ایمیل های محرمانه حزب دموکرات را منتشر کرد که نشان می داد کمیته ملی این حزب در انتخابات مقدماتی هیلاری کلینتون را به رقیبش برنی سندرز ترجیح می دهد.
در 11 آوریل 2019، پناهندگی آسانژ پس از یک سری اختلافات با مقامات اکوادور پس گرفته شد. پلیس را به داخل سفارت دعوت کردند و او را دستگیر کردند او به دلیل نقض قانون کفالت مجرم شناخته شد و به 50 هفته زندان محکوم شد. دولت ایالات متحده یک کیفرخواست علیه آسانژ مربوط به افشای اطلاعات ارائه شده توسط منینگ را افشا کرد. در 23 مه 2019، دولت ایالات متحده آسانژ را به نقض قانون جاسوسی 1917 متهم کرد. سردبیران روزنامهها، از جمله واشنگتن پست و نیویورک تایمز، و همچنین سازمانهای آزادی مطبوعات، از تصمیم دولت برای متهم کردن آسانژ تحت این قانون انتقاد کردند. قانون جاسوسی، آن را به عنوان حمله به اولین متمم قانون اساسی ایالات متحده توصیف می کند که آزادی مطبوعات را تضمین می کند.
در 4 ژانویه 2021، ونسا برایتسر، قاضی ناحیه بریتانیا، علیه درخواست ایالات متحده برای استرداد آسانژ حکم داد و اظهار داشت که با توجه به نگرانی در مورد سلامت روان آسانژ و خطر خودکشی، انجام این کار “ظالمانه” خواهد بود. در 6 ژانویه 2021، آسانژ در انتظار درخواست تجدید نظر از سوی ایالات متحده بود. در 10 دسامبر 2021، دادگاه عالی لندن حکم داد که آسانژ میتواند برای مواجهه با این اتهامات به ایالات متحده مسترد شود. در مارس 2022، دادگاه عالی بریتانیا اجازه استیناف آسانژ را رد کرد. آسانژ از آوریل 2019 در زندان فوق امنیتی بلمارش در لندن محبوس است.